Nu går första flyttlasset till Sthlm New

Nu går första flyttlasset till Sthlm New! Silentium är ett av företagen som lämnar Ringvägen i december och flyttar in vid Hammarby kaj. Ett litet steg på kartan, men ett stort steg för trivseln och utvecklingen av företaget i den nya kontorsmiljön.

– Det är inte ett vanligt kontor, det är ett ”wow”-kontor! Utformningen med fönster från golv till tak och närheten till vattnet är suverän. Att jobba i en vacker miljö, det påverkas man av, säger Eva-Maria Johansson, ansvarig för flytten på Silentium.

Ledigt hälsar på hos Silentium för att få veta mer om arbetet bakom den stundande flytten. Eva-Maria och hennes kollegor har kunnat följa bygget av huset Sthlm Seaside från fönstren i deras nuvarande kontor. Läget mellan Skanstull och Gullmarsplan, och att det ligger så fritt nere vid Hammarbykanalen, har varit viktigt i valet av ny lokal.

_DSC6944

– Läget vid Skanstull har vi och våra kunder alltid trivs med och därför tittade vi efter lokaler i området. Billy på Skanska hjälpte oss att fixa läget precis vid kanalen och vi är de första hyresgästerna som flyttar in, säger Eva-Maria.

Silentium har många unga medarbetare och Eva-Maria tror att de kommer uppskatta att sitta i öppet landskap med utsikt över vattnet. De goda kommunikationerna har också spelat in i valet, liksom möjligheten att kunna påverka utformningen av lokalen.

– Ju mer engagerade vi blir i flytten, ju mer ser vi fram emot det. Vi hade nog aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra. Och vi uppskattar att kunna vara med från start och påverka allt – bara en sådan sak som var elkontakterna ska sitta eller att kunna välja mässingshandtag. Vi har verkligen höjt ribban för kontoret. Det kan bli kostsamt att bygga om en befintlig lokal, här är allt som vi vill ha det från början.

Idag sitter Silentium i en traditionell kontorsmiljö med långa korridorer. Företaget har förändrats mycket under de senaste åren och det har uppstått nya behov och krav på kontorsmiljön.

– Vi har känt länge att vi sitter för glest, det är inte kreativt att sitta utspridda som vi har gjort. Vi kommer att sitta närmare varandra rent fysiskt. Det tror jag är väldigt bra för kreativiteten, man får också snabbare reda på vad som är på gång och det leder till färre formella möten. Jag tror att vi kommer att få en bättre sammanhållning när vi sitter nära varandra.

Eva-Maria berättar om det nya arbetssättet, hur medarbetarna kommer att kunna välja miljö efter hur de vill jobba. Hon tror att de kommer att bli mer rörliga än vad de är idag.

_DSC6698

– Sociala ytor är viktiga, såväl hemma som på kontor. Man tillbringar så många timmar på kontoret, så det är viktigt att man trivs. I loungen och baren blir det plats för mer informella möten. Vill du ha ett ostört möte för att släppa loss kreativa idéer eller bara sitta och koncentrera dig har vi avskilda rum. Vi har också rum för att ta emot kunder. Det blir mer av ett vardagsrum med stoppade fåtöljer än ett traditionellt mötesrum.

Silentium har också kunnat effektivisera ytorna i de nya lokalerna.

– Idag har vi till exempel en stor matsal som vi inte nyttjar annat än vid lunchtid. I Sthlm Seaside kommer matsalen även kunna användas som konferensrum. På så vis slipper vi ha ytor som står tomma stora delar av dagarna.

Eva-Maria visar moodboards med interiörer, färgprover, möbler och inredningsdetaljer för det nya kontoret. Inspirationen kommer från inredningsmagasin, besök på kaféer, restauranger och hotell. Eva-Maria fastnade bland annat för inredningen på The Standard i Köpenhamn. Stilen är en mix av internationell och nordisk design och andas både industri och hemtrevnad. Ett tips som hon gärna delar med sig av är att titta i vanliga inredningsbutiker för att få den rätta känslan och inte bara gå på traditionell kontorsinredning.

– Vårt kontor är lite opersonligt idag. Därför har vi arbetat mycket med inredningen för det nya kontoret. Vi var ute efter den industriella känslan och har haft en öppen dialog med Skanska om inredning och hur vi ska få till det. Skanska har hjälpt till med materialval, till exempel golven för att få det snyggt, hållbart och enhetligt. Vi har också testat våra idéer med inredningsarkitekten.

Det märks att arbetet med det nya kontoret har varit lustfyllt.

– Vi började planera ett år innan flytten. Skanska har hjälpt oss att sätta deadlines och föra projektet framåt. Vi hade ritningar på hur inredningen skulle se ut när vi bestämde oss för Sthlm Seaside. Det lönar sig att göra mycket i förväg, det har vi igen sen.

Eva-Maria tycker att samarbetet med Skanska fungerat väldigt bra.

_DSC7090

– Skanska har alltid varit snabba med att svara, till exempel hur vi löser källsorteringen. De har också pratat med våra leverantörer av larm och bredband för att kunna lösa de frågorna trots att huset inte är färdigbyggt.

I december går flyttlasset, men redan nu planerar Eva-Maria och hennes kollegor för nästa sommar.

– Att bara kunna gå ut och sätta sig vid vattnet på lunchen, det ser jag verkligen fram emot. Det man känner är väl att man skulle ha en båt!

Dela artikel