Afterwork under broarna i Sthlm New

Populära utomhuskrogarna Trädgården under Skanstullsbron och Boule å Berså vid Danvikstullsbron är kända för sin afterwork i avspänd miljö.

After work i Trädgården

Det känns nästan förbjudet att gå in på området under Skanstullsbron som kallas Trädgården. Ligger det verkligen ett ställe här? Och så kommer man fram till en punkig oas i betongen med mycket festivalkänsla. Varje sommar vallfärdar en trogen publik till Trädgården. Musik, uppträdanden, dans och skön stämning lockar hundratusentals Stockholmare och turister på besök. Här dricker du hantverksöl under bar himmel och äter ”family style” från den medvetna vegomenyn som serveras på restaurang Växthuset. Tanken är att alla ska våga testa att äta grönt och att de som redan äter vegetariskt ska bli positivt överraskade. Och Trädgården bjuder på fler överraskningar, från sneakersloppis till teaterföreställningar och dokumentärfilmfestival i utomhusbiografen.

_DSC8909

– Vi vill vara en mötesplats för all sorts kultur. På onsdagar har vi en löpgrupp, Sidelines City Run Club. Vi är mellan trettio och tvåhundra personer som springer tillsammans. Och på torsdagar har vi utomhusyoga. Det är bara att komma och vara med, säger Leo Forssell, konstnärlig ledare på Trädgården.

Kända dj:ar från hela världen spelar på dagsfesterna som kallas Daytime sessions och hippa konstnärer ställer ut i ”Kyrkan” under sommaren. Det sägs att man till och med kan gifta sig på Trädgården. Den som går dit får se! I slutet av september byter Trädgården skepnad och flyttar inomhus. Mellan oktober och april har klubben Under bron öppet.

_DSC9022

Boule och kanalburgare

Ta den charmiga färjebåten M/S Emelie från Lumabryggan till Saltsjöqvarn. Från övre däck har du utsikt över hela Hammarby sjö. På ett par minuter är du framme vid Boule å Berså, som ligger längs kanalen vid Danvikstullsbron. För några år sen var det här en vildvuxen grön lunga, idag är det en upprustad barockpark med anor från 1700-talet. Till Boule å Berså kommer många för afterwork och bouleturnering med gänget från jobbet. Du kan hyra en instruktör som lotsar nybörjare genom spelet eller som hjälper mer erfarna spelare att toppa formen.

_DSC8732

– Vi har en och en halv timmes instruktion och turnering och sen blir det medaljutdelning. Våra tjugotvå banor brukar vara fullbokade och det är populärt att komma hit, berättar Daniel Karlström, krögare på Boule å Berså.

Under sommarmånaderna är det också fullt ös vid grillen. Kanalburgare är en klassiker att njuta medan du ser båtarna glida förbi i kanalen. Och det finns garanterat mycket att titta på. Det är den här vägen som till exempel båten som ser ut som en jättestor gul badanka brukar ta för att visa upp sig. Tut, tut!

_DSC8689

 

Dela artikel